kolmapäev, august 31, 2005

Patuoinas

Teate, kuidas pattudest lahti saadi? Mõeldi need kõik musta oina selga ja kupatati loomake kõrbesse. Kogu linna rahva patud. Sest ometi on ju keegi süüdi. See, kes näitab näpuga. Ning kratsib silmi. Ja peamine, see, kes mõtleb. See viimane näib andestamatuna. Võibolla ongi. Eriti kui on tegu linnaga, kes arvab, et juhi solvamine võrdub linnarahva solvamisega. Tähelepanuväärne, kas pole?

Toon näite. On teguvõimas organisatsioon. Selle eesotsas on tõsiselt hea organisaator. Aga tal on üks viga. Nimelt on ta kannibal. Niisiis, organisatsioon mätsib kinni kõik tapmised, veel enam, õigustab neid teiste ees, kui asi on tulnud avalikuks, et ta ei saa ju midagi teha, et juht on kannibal. Aga juhina on ta ometi hea! Niisiis, vaatame läbi sõrmede sellele, et inimesed kaovad. Sest pole ju ometi midagi. Juhina on ta hea. Karistagem ja sõimakem hoopis seda, kes tähelepanu juhtis. Tema on ju süüdi selles, et kõik meie peale näpuga näitavad. Kui poleks teda, poleks ka kohust, oleks saanud jälle kinni mätsida kõik asjad. Mis sest, et inimesed mudkui kaovad...

Jutt on puhtalt allegooriline ja ei viita millelegi. See siin on täitsa isiklik mõttepäevik, ja ta on täpselt selline kole ja paha, nagu ma ise olen.

Ei. Ma pole isegi vihane, pole kuri. Ainult veidi hämmingus. Et milleks on inimesel mõistus, kui ta seda ei kasuta... Milleks lasta probleemidel kesta, kui saab neid lahendada, milleks?

13 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Samal teemal on kirjutatud ka üks Anne Rice vampiirikroonika raamatutest. Kaheksas osa vist, "Vittorio the Vampire", mul on see olemas, võin anda kui huvitab :)

Vaata ka baasist arvustust :P ma ei oska sealt linki panna, muidu viisakusest paneks :)

Aga jah seal on juttu ühest säärasest linnakesest.

Anonüümne ütles ...

mugavus, ma ju räägin. inimesed on mu-ga-vad!

Krafinna ütles ...

Tjah.
Mingil hetkel enam ei jõua seda mugavust ja eneseõigustamist taluda. Eile vajusin just söögitegemise ajal kokku, ja mis sa arvad, mis sealt tuli? Üks väga kõrbenud pott...

Anonüümne ütles ...

Lõpetaks kord juba selle konstantse nutu ja hala, Krafinna.

Elu läheb edasi.

Krafinna ütles ...

Kesse halab????
:D
Ma ju ütlesin, et viga küljes: ei saa aru, miks mõistust ei kasutata.

Ulmeguru ütles ...

Kuna juudi rahva tarkuseterad maarahvale kohale ei jõua, siis ütleme maarahva kombel: «Eks see koer kiunub, keda kaigas tabab!»

Anonüümne ütles ...

Ei tahaks uskuda, et ca. 40 inimest vanuses 15-45 oleks mõistuseta ja vaid Sina üksi oleksid mõistuslik olend. Põhimõtteliselt oleks see võimalik, aga .... eeee ...... suhteliselt ebatõenäoline :)

Küsimus ei ole mitte mõistuses, vaid pigem arvamustes ja me kõik teame, mida Räpane Harry arvamuste kohta ütles......

Anonüümne ütles ...

karavan on läinud oma teed, tuul teetolmust nende jäljedki ammu pühkinud, aga koerad hauguvad ikka veel ...

Krafinna ütles ...

Las see karavan läheb. Head teed :)
Aga koeri ei saa keegi haukumast keelata.
Ja anonüümselt kommida? Oh aegu, oh kombeid.

Ulmeguru ütles ...

Ei arva, et üks inimene peab vait olema, kui 40 lolli mängivad... pealegi on 40 väga spekulatiivne number... kui lähemalt vaadata, siis jääb järele 5 eksordumeistri fänni ja kümmekond isikut, kes arvavad, et üksikisik peab organistasiooni huvides kõiksugu pasa hardalt ära kannatama...

Anonüümne ütles ...

Ära targuta, Jüri, kui sa asjade olemust ei adu.

Anonüümne ütles ...

Praegu tundub, et see koer, keda kaigas tabas on krafinna. Kaua sa plärtsud? Su enese käitumine selles organisatsioonis oli loomulikult sinu meelest veatu? Tule mõistusele! Ja Ulmeguru - ära tegele pseudostatistikaga. See on lihtsalt nõme!

Krafinna ütles ...

Ma ei saa aru, miks peaks üldse keegi allegoorilise jutu peale närvi minema?
Tänan tähelepanu juhtimast, mõistus on mul vahedam ku iialgi varem. Kavatsen selle kohe üldsuse huvides ära kasutada, nimelt keelan anonüümsed kommentaarid siin plogis. Kaua võib. Inimesel võiks ikka niipalju väärikust olla, et enda kirjutatud teksti alla ka oma nime paneb. Muidugi, viimane tekst ei jäta mingit kahtlust, kelle kirjutatud see on. Jäljendamatu stiil... Aga siiski. Ei Anonüümikutele!
Haa, ja muidu oleks ma peaaegu unustanud, jälle, tänan tähelepanu juhtimast, kirjutada, et pole organisatoorne loom.